Płyty indukcyjne – wady i zalety
Obecnie w domach coraz częściej montuje się właśnie płyty indukcyjne. Zazwyczaj pojawiają się w nowym budownictwie, przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa. Brak tu grzałek i palników, które zastąpiono polem magnetycznym. W przypadku płyt indukcyjnych energia elektryczna zamienia się w energię cieplną.
Po zdjęciu garnka dostęp do prądu jest natychmiastowo odcinany, dzięki czemu płyta indukcyjna pozostaje chłodna, kiedy się na niej nie gotuje. Ma to ogromne znaczenie w domach z małymi dziećmi, ale też zwierzętami domowymi. W końcu np. koty mają zwyczaj wędrować po blatach.
Co ważne, gotowanie na indukcji odbywa się najszybciej, a przy tym podczas jej użytkowania dochodzi jedynie do minimalnych strat ciepła. Bardzo łatwo ją również czyścić. Wystarczy przetrzeć jej powierzchnię ściereczką! Wiele płyt ma też dodatkowe funkcje, takie jak timer, wolne gotowania czy roztapianie.
Minusem płyty może być fakt, że nie można na niej używać zwykłych garnków. Potrzebujesz specjalnych naczyń oraz czajnika przeznaczonych do gotowania na płycie indukcyjnej. Koszt to ok. 50-60 zł za jeden garnek.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu płyty indukcyjnej? Na pewno na rozmieszczenie pól grzewczych, ich rozmiar oraz możliwość ich połączenia. Ponadto przyjrzyj się dodatkowym funkcjonalnościom. Płyty indukcyjne są droższe w zakupie niż gazowe!
Kuchenka gazowa, czyli tradycyjne rozwiązanie
Kuchenki gazowe od lat goszczą w polskich kuchniach. Obecnie jednak nie przypominają modeli sprzed wielu lat. Przede wszystkim są znacznie bezpieczniejsze dzięki zabezpieczeniu przeciwwypływowemu. Kiedy dojdzie zgaśnięcia płomienia, dopływ gazu jest odcinany.
Dla wielu osób decydujący argument przemawiający za kuchenką gazową to koszt jej utrzymania. Gaz jest tańszy niż prąd, dlatego to ekonomiczna opcja do codziennego użytkowania. Widoczny płomień sprzyja lepszej kontroli temperatury podczas gotowania – w profesjonalnych kuchniach znajdują się właśnie kuchenki gazowe.
W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych, na płytach gazowych można korzystać z dowolnych garnków i patelni, bez konieczności zakupu specjalnych naczyń. Minus to dostępność gazu. Tam, gdzie instalacja gazowa jest powszechna, można bez problemu korzystać z płyty gazowej. Jednak w przypadku braku gazu z sieci, należy korzystać z butli gazowej, co bywa dość kłopotliwe. Również utrzymanie czystości kuchenki gazowej jest trudniejsze, ponieważ mycie palników i rusztów bywa skomplikowane, zwłaszcza w porównaniu do gładkiej powierzchni indukcji.
Co więc wybrać?
Przede wszystkim weź pod uwagę warunki w swojej kuchni i potrzeby, aby wybrać opcję najlepiej dopasowaną do Twojego stylu życia! Płyta indukcyjna to strzał w dziesiątkę, jeśli lubisz nowoczesne rozwiązania, a przy tym zależy Ci na szybkim gotowaniu.
Płyta sprzyja także oszczędności energii i jest w pełni bezpiecznym rozwiązaniem. Z kolei kuchenka gazowa to dobre rozwiązanie dla osób preferujących tradycyjne rozwiązania. Przy czym uwzględnij dostęp do gazu w miejscu, w którym mieszkasz. To dobry wybór również, kiedy nie chcesz inwestować w specjalne garnki.