Szukaj

Kulinaria

wady i zalety otwartej kuchni

Wady i zalety otwartej kuchni

O ile w starszych blokach i kamienicach, kuchnia stanowi zazwyczaj oddzielne, zamykane pomieszczenie, o tyle w nowym budownictwie oraz w domach, coraz powszechniej stosowanych rozwiązaniem są tzw. kuchnie otwarte. Zobaczmy, jakie mają wady, a jakie zalety.

wady i zalety lodówki no frost

Wady i zalety lodówki no frost

Lodówka no frost ma wady i zalety, przy czym tych drugich można wymienić zdecydowanie więcej. Warto jednak zacząć od tego, na czym polega technologia no frost. Otóż chłodziarki i chłodziarko-zamrażarki z tą funkcją są wyposażone w system, który kontroluje wilgotność powietrza wewnątrz urządzenia. Jeżeli wilgoć jest zbyt wysoka, wówczas ukryte w obudowie wentylatory zwiększają cyrkulację powietrza i tym samym osuszają wnętrze urządzenia. Skondensowana para wodna jest odprowadzona na zewnątrz i zbiera się w tacy odpływowej z tyłu lodówki. Jakie są plusy i minusy urządzeń z tym systemem?

wady i zalety gmo

Wady i zalety GMO

GMO to dość kontrowersyjny temat, jednak żeby wyrobić sobie własne zdanie, warto poznać najważniejsze wady i zalety tej technologii. Jakich argumentów używają przeciwnicy genetycznych manipulacji? Dlaczego w Stanach Zjednoczonych zdecydowana większość żywności to produkty GMO? Odpowiedni na te i inne pytania można znaleźć w niniejszym artykule.

wady i zalety cebuli

Wady i zalety cebuli

Cebula jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni, dlatego warto poznać najważniejsze wady i zalety tego warzywa. Allium cepa należy docenić za prozdrowotne właściwości, ale wielu osobom mogą przeszkadzać „skutki uboczne” pojawiające się po spożyciu dań z cebulą.